Galoppfattningar

Jag använder mig mycket av själva galoppfattningen i vardagen. 
Det finns något inlägg om det här sedan innan, men skulle vilja understryka lite till. Varför jag tycker att det här är en toppen grej att träna på för att få igång/aktivera bakbenen, träna styrka och jobba efter en grym hållning.
 
I vårat fall så minns jag hur det var i början av mitt hästägande, med galoppfattningar. Det var inte det att han inte tog fattningen, men det var rusande och jag var verkligen värdelös på att GE fattningen från ryggen. Att fatta galopp på en ridbana eller ridhus var en pina och jag var alltid nervös inför träningar om jag skulle behöva fatta galopp. Och galoppen som kom efter fattningen var ofta snabb och gick inte att få något ur. 
 
Men man lär sig ju alltid något med tiden. 
 
Idag har han så pass mycket styrka och balans att han tar ett språng in i galopp från stillastående om jag ber honom. Han tar galopp på kommando när han tränas löst. Och även mina hjälper har blivit bättre (thank god). 
 
Envishet, be om hjälp och träna träna träna. 
För just galoppfattningar kan göra underverk! Inte bara för att aktivera, utan också för att få fram lite bjudning, och ha lite kul ihop!
 
Jag ska försöka visa varför med hjälp av bilderna nedan. De är printade från ett klipp som finns att se på min instagram (mimmigull). Observera bakbenen, hur de sträcks ut, sätts in under och hur hela kroppen behöver "tryckas ihop" och komma "upp" för att komma in i galopp. Detta är en övergång från trav. 
 
 
 
 
 
Man kan ju förstå, när man ser bilderna att en galoppfattning är TUNG för den otränade och att många behöver "fart" för att ta galopp. Det är väldigt nyttigt att kolla på filmer på sin häst när den rör sig och sen spela i slowmotion, man lär sig mycket om hur de använder sin kropp!
 
Observera att jag understryker själva galoppfattningen. Han behöver inte hålla galopp efteråt om jag inte ber honom. Han har lärt sig att det är en del vi tränar på, framförallt på ridbanan. Ute är det en annan sak och då vill han dundra på (jag med!!). Vi tränar fortfarande på att få till en bärig och bra galopp, och ibland går det och ibland inte. Men med hjälp av fattningarna så kommer vi dit så småningom!