Mjuk & behaglig

Vi skrittar till allra största del åtminsone 70% av tiden på våra ridturer just nu. Och det största anledningen till det är att vi rider längs skogsstigar där det är möjligt att trava och galoppera för att underlaget är helt okej, men då skulle jag antagligen fastna i en gren. Och om ni har läst under de senaste åren här, så vet ni att jag tycker att skritt är en av de bästa gångarterna, rent träningsmässigt! Hästen behöver tänka mer, anstränga sig mer, balensera sig mer och använda mer muskelmassa för att röra sig bra i skritt. Plus att tempot gör att det inte sliter på hästen på samma sätt som övriga gångarter om man utför dessa fel. Skritt är en ganska förlåtande gångart, men väldigt värdefull. 
 
Nu hade jag inte tänkt hålla något föredrag om skritt här, utan jag tänkte mest säga att vi skrittar mest och jag har varit dålig med arbete från marken sen vi flyttade. Men jag tänkte att det blir ändring på det nu! 
 
Leikan fick ett pass i helgen som var, första tiden i lina för att jag ska kunna ha lite mer kontroll (han är så förbannat snabb medan jag inte är det och ridbanan är för lång för mig, hehe). Men när han förstår vad jag vill träna så brukar jag lossa linan och så vet han vad som gäller.
 
Han fattade direkt vad jag ville, trots ett "uppehåll" från just detta arbetet. Skritta på igenom hela kroppen. Trava lugnt och avspänt igenom hela kroppen. Inget stressande eller styvhet, utan mjukt och fint. Det gör inget om det inte är några benlyft eller annat. Jag vill ha det mjuka och avslappnade. Och han hittar det snabbt. Som ni kan se på bilderna nedan så är han utrustad med endast grimma och en lina. Inget på benen, runt magen, i munnen, eller annat. Inte ens equibandet. 
 
Vet ni vad? Han plockar fram sitt muskelminne som han har lärt in under en lång tid, som equibandet har lärt honom att hitta. Han vet att om han använder de musklerna så kommer han att orka bära sig, vara mjuk och ha ett ganska trevligt pass!
 
Vet ni vad, en gång till? Detta är det allra bästa sättet att träna smidighet, styrka, bärighet och balans. Ingenting som stör, trycker, håller emot eller annat. Han har inget stöd av mig i linan, det är bara ett extra hjälpmedel för mig (som inte orkar springa).