Det där med form. Eller är det form?

Följer trenden, å tänkte skriva ihop något om "form", som jag läste senast hos Natalie (se inlägget här) och som ständigt återkommer på sociala medier. Jag är jätteglad, stolt och blir varm långt in i själen av att se hur en helt ny värld har öppnats hos Natalie som frågar, tar till sig och är mer ödmjuk än någonsin i sin träning av lilla V, samt är mer kritisk till hur andras hästar som "rör sig så förbannat bra, med lyft och energi", faktiskt inte rör sig de minsta bra eller hållbart. Det blir väldigt spännande diskussioner av det :) 
 
Nu är inte jag något proffs på något vis, men har ändå försökt ta till mig de jag kommer över om hur hästen rör sig när den lever "fritt" samt hur den borde arbeta för att den rent fysiskt ska klara av de arbete vi ställer på den + att vi sitter på dess rygg. Det är många tränare och hästfolk som såklart VILL göra rätt och i tron att de gör rätt, så blir det ändå fel någonstans. Att trycka i hästen mängder med kraftfoder, betsla upp, byta sadel, hjälptyglar etc och fortsätta träna som man alltid har gjort, kommer inte i längden att fungera. 
 
Att lära sig hur hästen rent anatomiskt ser ut, och hur den kan använda sin kropp för att bära sig bättre och där med sänker risken för framtida skador och annat trist. Det är små saker man kan lära sig att leta efter, när hästen går fel eller om den går rätt. Det är inte hjärnkirurgi, utan bara ett par små tecken. Att hästen kröker på nacken och ger dig eftergift betyder inte att den går rätt, det ser kanske snyggt ut, men är verkligen hela kroppen med? En häst utan ordentlig styrka i buk, bakdel och rygg orkar inte bära sig med halsen krökt och med eftergift timme efter timme... Av de jag har sett så är det inte många hästar som har den styrkan. Oftast så trampar de inte ens in under sig eller har något av de andra tecknena på att det fungerar som det ska med sig... Det får mig att dra mitt hår :)
 
Sen kommer det förstås till den delen att (göra om och) göra rätt tar tid. Det tar jättelång tid. Men man kommer att märka när hästen rör sig på ett annat vis. Och allt annat kommer att följa med då (benlyft, tempo, energi osv) och det kommer att kännas underbart. När spänningarna och stressen hos hästen släpper för att den känner att den KAN bära sig själv. Oslagbar känsla!
 
Här kan ni läsa om pyramiden/trappstegen jag jobbar efter: häääääär 
 
Form är ett knepigt begrepp.
 
Här är lite inlägg som jag har skrivit om ämnet tidigare:
Vad jag vill se 
Intressant klipp
Lösgjordhet och eftergift
En korrekt form