Närmar oss tölt

Jag har börjat lägga mer energi på tölt nu. Det är längesen vi fick okej för att sätta igång med den gångarten men jag har ändå valt att vara återhållsam. Givetvis har vi rullat på då och då, men jag har liksom inte krävt något och han har "trillat över" i trav så småningom. Han har en grymt bra tölt, taktsäker och ren, så själva tölten är inga problem. Det svåra för honom har varit att han spänner sig, går emot och inte bär upp sig korrekt.
 
Men nu har vi tränat så mycket grunder i de andra gångarterna och framförallt mycket galopp nu på sista tiden. Så han har satt muskler och ork för att jobba rätt. Så nu har vi börjat i kort tempo längs korta sträckor. Och igår så fick jag en härlig "jogg-tölt". Kan man kalla det så? Ingen flashig tölt men han vilade i steget och rörelsen gick igenom hela kroppen. Önskar att jag kunde få ner känslan i ord alltså. Inget rusande, utan här och nu. 
 
Det är helt otroligt hur långt vi har kommit, å de tack vare equibandet. 
Nu överdriver du, tänker ni. 
Men NEJ!
Vi hade inte varit där vi är nu om det inte vore så att jag fick upp ögonen för det och metoden som kan användas till det. Att öppna ögonen lite för att kunna ifrågasätta hur andra gör och framförallt vad jag gör själv. 
 
Equibandet har lärt mig väldigt mycket och med hjälp av det och massor, massor med arbete från marken, i töm och så småningom uppsuttet så har jag lyckats bygga upp en häst som lyssnar på mig, lyssnar på sin kropp och som har börjat tänka på hur han använder sin kropp. 
 
Det är inte guld och gröna skogar alltid, absolut inte. Men Rom bygdes inte heller på en dag, så. 
 
Nä, att lära sig hur hästen ska använda sin kropp för att orka bära sig själv och för att den ska hålla i framtiden är nyckeln. Att ha tålamod, massvis med hästgodis, tålamod, en schyst person som bollplank och en gnutta  mer av tålamod.
 
Inte nog med att jag har fått en häst som faktiskt vågar lita på sin kropp, så har jag fått en häst som står mig så mycket närmare nu. Vi kan börja busa oavsett vart jag befinner mig, på marken i hagen, från ryggen eller flera meter bort. Vi hade en fin kommunikation innan, men nu är den ännu finare!
 
 
Så jag ser fram emot mer töltträningar med mer av dessa känslorna. För tölt är ju världens bästa gångart att rida i, så är det bara!