Över bommar i trav

Jätte inspirerad var jag idag efter att ha varit fotfolk på en träning häromdagen, så Minning fick ett überbra pass för sin trav. Och framförallt så fick jag också träna på att jobba ordentligt i trav! Att få en häst som precis fattat trav att faktiskt trava, inte skjuta ut bogen och försöka ställa något, göra bra vägar och sen över bommar, å sen ha koll på sig själv. Det gäller att ha tungan rätt i mun! Svetten lackade på oss båda till slut, men måste säga att vi var ganska grymma. Vem har sagt att ridning är enkelt?!
 
Eftersom vår ridbana inte är lika stor som banan träningen hölls på så fick jag improvisera lite, men ville komma åt tre travbommar, mycket volt och serpentiner. Så ett par bommar la jag ut tvärs över ridbanan och några sockerbitar här och där. Minning tyckte att det var skitkul med bommar och tog ett skutt upp i luften när jag bad henne komma fram i trav. "Här ska det hoppas, håll i dig!" var det precis som om hon sa. Tokiga ponnyhäst.
 
Avslutade med att sticka ut och dra en ordentlig galopp så gruset flög och vinden slet i oss. Så jäkla underbart! Vilka fantastiska hästar man har, som man kan svettas med på ridbanan, men ändå kunna ge sig ut och busa gärnet när man vill.
 
 
Hon blir bara starkare och starkare i sin trav, och har börjat välja traven när jag ber henne öka från skritt. Ibland kommer några steg pass in, men låter henne ta de två-tre stegen tills hon byter själv. Och sen där är hon relativt stadig, framförallt på rakt spår. På böjt så får man vara med lite mer. Vilket inte alls är konstigt då det blir svårare med balans och styrka där. Men en bit i taget. Också när jag tar ner från galopp så kommer traven mer och mer (innan har det gått från passig galopp till pass), likadant kan jag börja hitta olika tempon. Framförallt så kan jag ha henne riktigt bra mellan hand och skänkel utan att det blir orent. Bra!
 
Tölt har jag bara nosat på lite än så länge. Åsa kände på henne förra veckan och hon fick ett par steg, och den finns där. Men jag tänker att jag jobbar med de andra gångarterna först och får henne bra där, så får tölten komma när den kommer. För den finns där, den blir grädden på moset liksom.
 
Det är en väldigt rolig häst att jobba med, och hon stirrar inte upp sig om jag ber henne om något som hon inte förstår eller klarar av. Hon bara tuffar på och ger mig ibland fingret, ungefär som "äh jag fattar ingenting, du får göra om att" och rullar på i sin pass. Då får jag helt enkelt ransaka mig själv, göra halt och göra det en gång till, tydligare. Ovärderlig träning. 
 
Och så börjar den där vinterpälsen göra sig hörd... är det redan dags? Alla hästarna (utom Esprit) börjar se alldeles ludna ut. Så det är dags för säsongens första klippning tror jag!