Första gången lös och följer

Vi hade nästintill ett halleluja moment i söndags, Fagur och jag. Okej att han har känts fin i ridningen och det är alltid roligt. Men när man klickar på ett ännu djupare plan, från marken, utan någon lina, DÅ är det magiskt!
 
Vet inte hur många gånger jag har skrivit det förut, hur häftigt jag tycker att det är att jobba med en häst från marken. Det behöver inte alls vara något avancerat, utan mest bara känslan av att man kommunicerar med varann, utan ord eller lina. Bara med sitt eget kroppspråk och energi.
 
Leikan har alltid varit enkel att arbeta med löst, då han alltid ligger två steg före mig och är väldigt väldigt uppmärksam när vi håller på. Och så är han väldigt alert, han svarar snabbt på energier och börjar jag hoppa så gör han också det till slut. Det behövs inte så mycket övertalning. Så jag har dragit mig lite för att testa med Fagur då han inte alls tänker och fungerar på samma vis. Liksom, tänk om jag inte kan göra det med honom? Tänk om det är Leikan som är så ofantligt magisk som har gett mig detta för att jag ska få känna på det?
 
Började väldigt simpelt. Med repgrimma och ett längre rep. Han fick göra lite tricks som han redan kan, för att han skulle bli uppmärksammad på vad jag gjorde. Lite stretch och "yoga" rörelser, flytta rumpan, flytta huvudet, backa, gå fram, halt och så vidare. Redan där märker jag hur pass mycket han tänker, han funderar mycket mer än Leikan på något vis. Leikan slänger sig ut över stupet och testar allt han kan komma på för att se om något av det är rätt. Medan Fagur funderar en stund på vad tusan jag vill med att stå och peka på honom på ena frambenet med pisken. Väldigt intressant att ha två så olika individer!
 
 
Fagur är betydligt mer lugnare i sig själv (han har inget Isländskt fullblod i sig brukar jag säga, till skillnad från de andra Islänningarna i hagen....), och för att han ska höja upp energin lite så longerade jag honom i trav, i lina, ett par varv och försökte busa igång honom. Han svarade bra, och efter en stund så stannade jag honom. Räckte ut en hand och hukade ihop mig lite och sa KOM. När han tittade på mig och visade att han tänkte gå mot mig så rörde jag mig lite bakåt, vilket inbjöd honom och då kom han fram. Och då fick han godis.
 
Summan av kardemumman (det skulle bli ett så otroligt långt inlägg om jag gav alla detaljer, och det är redan ett hyfsat långt inlägg så det får bli bra såhär, hee). Det hela slutade med att han följde mig lös, i både skritt och trav och också i vändningar. När han kändes som allra bäst, så avslutade jag. Klappade om honom riktigt ordentligt över hela kroppen och han bara stod och myste och var säkert jättenöjd med sig själv. 
 
Så otroligt stort och jag tror att han tyckte att det var superkul! Det är verkligen magiskt att få hålla på med dessa djur, och att man utan ord eller andra rent fysiska medel kan kommunicera till nästan 100%. Ska bli så väldigt roligt att få träna honom i det här. Leikan har lärt mig massor, så det ska bli väldigt spännande att se vad Fagur har att lära mig. 
 
 
Rekommenderar verkligen den här typen av arbete vaaarmt. Det finns egentligen inget rätt eller fel, du känner din häst bäst. Lek fram det, testa er fram. Det är så värt det. Det är en väldigt rolig del av träningen och det sysselsätter verkligen hjärnan på både en själv och på hästis!