Hej och hallå!

Vad roligt att inlägget om SI-leden blev så populärt! Och att det inte var så fasligt många som tog illa vid sig, för tonen jag hade i texten var kanske inte den bästa, då jag var lite upprörd och irriterad... :)
Har tänkt att börja skriva fler liknande inlägg (dock med en bättre ton), för det önskas hej vilt. Så får försöka att boka in lite tider och hitta lite insperation.
 
Är det något ni vill läsa mer om? Något anatomi-relaterat, antingen på häst eller människa, så får ni gärna tipsa, antingen i en kommentar, mail, Instagram eller via FB! Alla förslag tas tacksamt emot!
 
Det har blivit en del bildinlägg senaste tiden, mest för att det är så roligt att dela med sig av och för att det är väldigt enkelt att uppdatera och så går det ganska snabbt. Men så förstår jag att de inte är någon höjdare i längen, för jag själv har väldigt svårt för bara en massa bilder utan inlägg med text. Så ska bättra mig på den biten faktiskt.
 
Veckan hittills har varit okej. Korta arbetsdagar och jag har hunnit med nääästan all naturkunskap.... Men är så fasligt trött hela tiden. Hästarna har blivit promenerade och tömkörda och de pinnar på. De har fått gå på lite bete nu senaste dagarna så de börjar bli lite feta. De går på lite halvfart när deras matte inte är på topp. Så det går ingen direkt nöd på dom i alla fall! Eller vad tror ni? ;)
 
 
 
Johanna

Jag tog nog ganska illa vid mig men har inte valt att skriva något förrän nu. Efter lite efter forskning så ska SI leden kunna röra sig 2-4mm vilket kanske är lite men nödvändigt. Kan den inte röra sig och sitter fast så är den ju låst? Sen vet jag att min "kiro" (hon är så mkt mer) än använder sig av andra begrepp och jag tolkar på mitt sätt vilket kanske gör att mitt inlägg inte blir ordagrant korrekt men huvudsaken tycker jag är att läsarna förstår. Hon har arbetat med detta hur många år som helst och är expert inom området. Hon menar på att en häst kan göra sig illa i hagen och få en låsning någonstans och kan därför inte röra sig som den ska vilket absolut påverkar musklerna och gör att de stärks fel. Behandlar man låsningen kan det såklart göra att musklerna drar tillbaka låsningen. Självklart tycker man olika, vilket man får, och här tycker jag du varit alldeles för hård.

Som du kanske minns fick jag ju ta bort baldur pga artros i nacken vilken min "kiro" hittade före veterinären.... Tack vare jag tryckte på att min kiro hade hittat en kota som inte stod rätt till veterinären kollade i nacke.. Så jag tycker du drömmer för fört

Svar: Vet att jag var hård i just de inlägget :)
Just denna leden har ingen kontakt med några muskler, endast ligament. Ligament har ingen kontraktionsförmåga (att dra ihop och spänna sig) och med de så kan de alltså inte få de nervimpulser som musklerna har när de har en så kallad låsning (när de krampar okontrollerat, hela tiden). Sen så ligger de såklart muskler runt omkring leden (men som inte har någon anknytning till just DEN leden) som kan krångla och ställa till det. Och hur kan det då hjälpa att knäcka leden, om det bara töjer på ligamenten, som inte har någon förmåga att låsa sig?
Det finns många sätt att behandla en låsning, och att knäcka tycker jag inte är ett alternativ eftersom de är mer som en quick fix. Men har man en schyst person som är ute och behandlar så berättar ju denne att det krävs arbete för att problemet inte ska gå tillbaka.

Minns såklart, och det är fantastiskt att ha suverän backup när det kommer till veterinärer (och för oss; läkare), som tyvärr inte ser efter så mycket mer än vad de tror eller vad tester visar. Man kan få mycket sagt av muskulatur och andra vävnader, men att just känna rent fysiskt köper inte jag… :)
Mimmi

Johanna

Du kan leder helt klart bättre än jag. Men Jag vet ju vad jag ser med mina egna ögon. Hur förklarar du då detta:
Åsa benar på att SI-leden är låst och det visar hon enkelt genom att lyfta upp det benet på den sidan av bäckenet där si-leden är låst. Hon visar hur begränsad rörelsen är genom att lyfta upp det andra benet på den andra, friska sidan. Man ser stor skillnad. Vad hon sedan gör är att lyfta upp benet på den onda sidan och ber mig gå fram med hästen och på så sätt lyfter hon tillbaka benet/bäckenet på sin plats. Efteråt visar hon att den onda sidan nu har samma rörelse som den friska.