"Är lessen men du har en *låst* SI-led"

Börjar bli riktigt trött på just denna mening! Är det inte en annan så är det de stackars hästarna. Den senaste veckan har jag läst ETT PAR INLÄGG, både på Facebook och på olika bloggar. Om att folk har fått sina hästar diagnostiserade med just detta påstående. Och det gör mig galen och väldigt ledsen.
 
För vet ni vad????
SI-leden SKA vara låst! Det ska INTE vara någon rörlighet i denna led!!
Varken på oss människor eller på hästarna. 
 
Här kommer en kort liten lektion om just denna led!
 
För det första: SI-leden är två leder på "baksidan" på bäckenet (de blå på bilden nedan). Bäckenet är uppdelat i 3 delar, i höftbenen och i korsbenet (os coaxe x2 och os sacrum). Och det är där höftbenen går ihop med korsbenet som denna led bildas. SI är en förkortning av sacroiliaca, det är namnet på korsbenet och delen på höftbenet som de ledar mot (iliaca). Det här är alltså ingen "äkta" led, den har ingen ledkapsel eller ledvätska. 
 
Några utav kroppens allra starkaste ligament håller ihop bäckenet (inklusive detta område) och just i denna led så ska rörligheten i princip vara noll. För att bäckenet ska kunna ta upp, stabilisera och hålla organen på plats när vi rör på oss, hoppar och studsar. 
 
OM det skulle vara någon typ av rörlighet här, så skulle vi har fruktansvärt ont och vara väldigt instabila. De som är väldigt överrörliga kan ha mer rörlighet i den här leden. Vilket kan vara oerhört jobbigt.
 
Eftersom detta är en led, så kan allt som händer i andra leder, även hända här. Pålagringar, inflammationer, även reumatism och artrit kan sättas sig här och så vidare. Detta är väldigt viktigt att komma ihåg.
 
Om vi säger att en häst har börjat få pålagringar i denna led. Så kommer en person och säger att den här leden är minsann låst (om dom nu vet vad det innebär), och det går att reda till genom att knäcka till den. FÖRSTÅR NI DENNA SMÄRTA och SKADA man kan göra på den här stackars hästen? Pålagringar är att ledbrosket har börjat att förbenas. I det långa loppet så kommer antagligen leden att växa ihop.
 
Påstår någon att det är ett problem i SI-leden, ifrågasätt det. Vad menar personen egentligen med det? Vad är det som har gjort den "låst"? Kan man inte lösa det på något annat vis än att knäcka? Massera bakdelen? Kör el? Laser? Djupvåg? KNÄCK för tusan inte
 
Vi kan säga att det inte finns någon pålagring, men att hästen har en rörelsestörning. Och man spårar detta till SI-leden (hur man nu kan göra det, för det är ingen led som jobbar ihop med rörelseapparaten mer än att fånga upp stötar från när vi rör oss....), är det FORTFARANDE ajabaja att knäcka! Ligamenten (som fortfarande är de starkaste som vi har i kroppen) kommer då att töjas ut en aning och de kommer att få leden att komma i obalans. 
 
Det finns även många som säger sig både känna och se om det är kotor som ligger knasigt. Det är ren bullshit. Hästarnas ryggkotor ligger väldigt långt ner i ryggen, och de skelett vi känner är dess tornutskott, och de behöver inte tala om att kotorna ligger fel, snett eller liknande. Det är också en grej som man bara kan se på röntgen eller med ultraljud.
 
Jag vet att många vill sina hästar väl, och gör det som man tror är bäst, såklart. Men det finns mycket lurt i det här och de tips jag kan ge är att läsa på så att man kan få en hum hur hästen fungerar.... Likadant med sig själv. Att man har hyfsat koll på hur man själv ser ut, så att man kan ifrågasätta "kunniga" människor om hur dom tänker. 
 
Det är en lösning att gå och knäcka sig (eller hästen) hos kiropraktor eller liknande. Det brukar släppa på en del smärta nästan direkt. Men hur länge varar smärtlindringen? Cirka 2 veckor. Sen är ni tillbaka där ni började. För MUSKLERNA drar tillbaka leder och skelett (inte tvärtom!!). 
 
De tipset jag kan ge, är att låta en massör kolla över er och era hästar. Musklerna ska behandlas. Det är i princip ALLTID musklerna som spökar, med ALLT. Nästan all smärta kommer från musklerna, all dålig hållning, rörelsestörningar, nervklämmning och så vidare. Musklerna kontrollerar att vi kan stå på benen och att vi kan röra på oss. Spända, trötta och stela muskler kan vara fruktansvärt jobbigt. Och skelettet följer med musklerna. Så enkelt är det.
 
Så snälla. Ifrågasätt folk som kommer och ska hjälpa er och era hästar. Som ska behandla på något vis. Tro dom sig veta att något galet lurar i skelettet eller i någon led, ring till veterinären och låt dom kolla på det. 
 
Summan av kardemumman. 
Visst, gå ni och knäck er om ni har fasligt ont. Men ta hand om era muskler till och börja med. Släpp på spänningarna där så kommer dom att släppa till och då kommer även leder och annat att följa med!
Emily

Får man dela? Toppeninlägg 👍

Svar: Givetvis! Information som måste ses av fler! Tack så jättemycket! :)
Mimmi

Ella

Jättebra! Hade tänkt skriva ett sådant inlägg själv, men nu behövs inte det, länkar till ditt istället! :) Jag håller helt med dig. Både när det gäller hästar och människor kan man inte nog understryka betydelsen av god träning och att ta hand om musklerna; det gör - enligt mig - den största skillnaden! Tack för ett bra inlägg!

Svar: Åh men tack för dina ord! Som massageterapeut på människa så kan jag understryka dina ord, att det stämmer. Det börjar alltid i musklerna. Det är dem man måste gå till botten med från början! Tack igen :)
Mimmi