Täcken, täcken, täcken

De här med täcken hörrni. Vet att jag har skrivit om det förut här, om mina tankar om det och så. Men tänkte att jag kör en gång till, för jag tror att de är ett bra tag sen nu! Mina tankar har kanske förändrats något, vad jag använder mig av och vad jag rekommenderar i täckes-världen, som är enorm!
 
Det finns ett stort utbud med fantastiska täcken, och så finns de dom som är hemska och som jag aldrig någonsin skulle köpa (haha med risk för att låta som en riktig jävla snobb, men det är jag verkligen INTE, utan kvalité är att föredra i detta läge tycker jag!)
 
Så, varför använder du täcken på dina Islandshästar?
Jag är mycket väl medveten om att bägge mina hästar kan hålla värmen själva, och att deras päls är byggda för otroligt "värre" väder och bla bla bla. Jag tycker att det är trevligare att rida och träna en torr häst vid regn, de gäller båda, och Leikan har täcke för att han helt enkelt ha bett om det, han behöver lite extra hjälp med värme över ryggen. Den här tiden på året går Leikan alltid täckad och Fagur går endast om han har varit svettig eller om det är ett riktigt skitväder med ordentlig nederbörd! Och så är det ju så, det spelar egentligen ingen roll hur kallt det är, så länge de får vara torra, utan de är vid rått och fuktigt väder de kan bli kyligt och det är då de kan behöva lite hjälp på traven... Anser jag!
 
Vad för täcken använder du?
Fleecetäcken har jag ett gäng, typ alla från Börjes, och de är de enda täckena jag inte riktigt bryr mig om. De ligger bara på några timmar och blir ofta tokigt smutsiga av diverse avföring och spån och i vissa fall lera. Är dock på jakt efter ett mysigt ulltäcke!
 
Regntäckena är från Horseware (vilket är de bästa märket på marknaden, helt klart!!), modellen är Amigo Hero 0g. Båda har varsit!
 
 
 
Leikan har även två lite tjockare regntäcken, 2 stycken 100g. De ena är ett Rambo Icelandic Wug (fantastiskt!!) som vi båda tycker väldigt mycket om och ett Amigo Bravo som har ett såkallat liner-system, så man kan köpa underblankets och välja hur många gram man vill ha under, supersmidigt tycker jag! Detta är nytt för i år, så får se hur det funkar i praktiken!
 
Har också ett Buccas Smartex Medium med fleece. Detta är också Leikans. Att ha något att slänga på när det är kallt ute, något som torkar och värmer och som framförallt ligger bra! Har testat att köpa ett regntäcke med fleece från Horze, deras Pro Avalanche. Det är okej, inte den passformen jag hade tänkt för dom pengarna, men de funkar. Oftast har han de bara på sig ett par timmar. Va ute efter ett ofodrat regntäcke med fleece helt enkelt. Och de finns inte så många bra sådana på marknaden, ännu. Om man inte väljer Buccas!
 
Vad tänker du på när du väljer vad för täcke du vill ha? De finns så mycket märken och användingsområden...
Horseware tycker jag är ett utomodentligt bra mäkre! Sen gäller de bara att veta vilket typ av täcke man vill ha, hur tjockt man behöver osv. Passformen är fantastisk, täcket ligger kvar där man lagt det, dvs inget skavande i bog eller på manken. Och de håller vad dom lovar, de håller tätt. Kvalité är de första jag tänker på här. Lägger hellre pengarna på ett bra täcke än många nya. Sen finns de dom som har monster i hagarna som äter täcken, där har jag ingen lösning ännu. Jag har bara haft tur att ingen vågar ta tag i Leikans täcke i vår hage ;)