Mjuk & behaglig

Vi skrittar till allra största del åtminsone 70% av tiden på våra ridturer just nu. Och det största anledningen till det är att vi rider längs skogsstigar där det är möjligt att trava och galoppera för att underlaget är helt okej, men då skulle jag antagligen fastna i en gren. Och om ni har läst under de senaste åren här, så vet ni att jag tycker att skritt är en av de bästa gångarterna, rent träningsmässigt! Hästen behöver tänka mer, anstränga sig mer, balensera sig mer och använda mer muskelmassa för att röra sig bra i skritt. Plus att tempot gör att det inte sliter på hästen på samma sätt som övriga gångarter om man utför dessa fel. Skritt är en ganska förlåtande gångart, men väldigt värdefull. 
 
Nu hade jag inte tänkt hålla något föredrag om skritt här, utan jag tänkte mest säga att vi skrittar mest och jag har varit dålig med arbete från marken sen vi flyttade. Men jag tänkte att det blir ändring på det nu! 
 
Leikan fick ett pass i helgen som var, första tiden i lina för att jag ska kunna ha lite mer kontroll (han är så förbannat snabb medan jag inte är det och ridbanan är för lång för mig, hehe). Men när han förstår vad jag vill träna så brukar jag lossa linan och så vet han vad som gäller.
 
Han fattade direkt vad jag ville, trots ett "uppehåll" från just detta arbetet. Skritta på igenom hela kroppen. Trava lugnt och avspänt igenom hela kroppen. Inget stressande eller styvhet, utan mjukt och fint. Det gör inget om det inte är några benlyft eller annat. Jag vill ha det mjuka och avslappnade. Och han hittar det snabbt. Som ni kan se på bilderna nedan så är han utrustad med endast grimma och en lina. Inget på benen, runt magen, i munnen, eller annat. Inte ens equibandet. 
 
Vet ni vad? Han plockar fram sitt muskelminne som han har lärt in under en lång tid, som equibandet har lärt honom att hitta. Han vet att om han använder de musklerna så kommer han att orka bära sig, vara mjuk och ha ett ganska trevligt pass!
 
Vet ni vad, en gång till? Detta är det allra bästa sättet att träna smidighet, styrka, bärighet och balans. Ingenting som stör, trycker, håller emot eller annat. Han har inget stöd av mig i linan, det är bara ett extra hjälpmedel för mig (som inte orkar springa).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tillbakablick 2017

Tiden går fort när man har roligt, och jag kom över de här bilderna när jag satt och letade efter annat (som vanligt). Det enda jag kan tänka: HUR TÄNKTE VI HÄR? Hur tänkte vi när vi såg denna lilla hästungen med stående, nästintill obefintliga lugg, busiga ögon och knasig färg? Jo, tydligen: JA DEN SKA VI HA. Packade in den lilla hästen i transporten och åkte hem från Motala... Men vi har då inte ångrat oss :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hur går det för ponnyn?

Den lilla ponnyn växer så att det knakar. Och hon utvecklas hela tiden! Jag måste tänka mig för och bromsa mig själv för att inte göra för mycket och ha för bråttom med henne. Hon är smart och förstår snabbt. 
 
När jag kollar i de senaste inläggen här så ser jag att jag inte har uppdaterat något om Peggys "utbildning" sen hon hade gjord om magen på sig första gången. 
 
Nu har hon haft gjord massor med gånger. Hon har haft träns på sig (dock ett som jag fick klippa och trixa med för att det ens skulle passa, men ett nytt och fint är påväg hem!), blivit tömkörd och gått med som handhäst flera gånger. 
 
Bettet som jag valde som första bett blev ett novabett. Det är mjukt och det var de enda jag hittade i en sån liten storlek. Hon är fortfarande i det stadiet där hon tycker att det är något galet på gång när hon får det i munnen, men efter en stund så bryr hon sig inte. Jag har inte kopplat i tömmar eller liknande i bettringarna ännu, men de kommer.  Än så länge håller vi oss till grimman! 
 
Tömkörningen går bra. Hon behöver lite stöd i början av någon som går framme vid henne, men efter ett tag så lossnar det och då är det full fart. Likaså när hon går som handhäst. Hon har börjat inse att det är ganska kul att vara med ute och träna. 
 
 
 
 
Leikan tycker att det är väldigt roligt att ha med sig sin lilla kompis på ridturerna. Även om de inte är så långa ännu, då ponnyn tröttar ut sig så snabbt, så tycker han det är roligt.