Så grym lakrtis

Hovslagaren var här i veckan och snyggade till de där hovarna lite, och lämnade dessa oskodda (planen är att rida med boots resten av året/vintern), men eftersom hans nya skor inte hann komma i fredags, så fick jag lösa rastningen av mister på annat sätt än ut på vägarna. Och med tanke på den lilla incidenten vi hade i veckan när han trampade av sig en framsko och vi höll på att gå omkull, så har han fått stå även ett tag innan hovis kom. Så, han har laddat kan man säga.
 
Igår testade vi faktiskt att vara ute på vägarna och det gick bra, han ömmade bara lite grann då och då, men han sliter något fruktansvärt på hovarna... Trots att marken ändå är ganska mjuk nu, och med tanke på hur blött det är... Så att rida ut idag igen var inget alternativ. Likaså att träna på ridbanan. 
 
Vi har en åker bakom stallet som hästarna har fått gå och beta lite på nu i höst, och efter att ha frågat om jag fick låta hästis springa av sig lite där, så förberedde jag oss (mig) för en ordentlig rastning. Han fick stå med sitt BoT-fleecetäcke på sig en stund medan jag gjorde honom i ordning och pratade. Han är så malligt nöjd när han får stå med det. De där täcket är guld värt alltså! Så kopplade jag i en longerlina i grimman, satte på mig handskar och gick ut. 
 
Skrittade en stund först sen släppte jag ut honom i linan och lät honom skritta på. Han verkade så nöjd och belåten och tog ut stegen väldigt fint. Vill poängtera att jag inte longerar honom, utan låter han få gå rakt fram tills de inte går länger, sen där böjer han sig och sen rakt igen. Tänk equibodybalance fast i longerlina ;)
 
När jag skulle be honom börja trava så tänkte jag att nu smäller det och han kommer att sprutta, sparka bakut och bara wrrrroooom. Så bad försiktigt om trav, och han tar övergången sååå snyggt så jag typ tappar hakan. Mjukt och fint och kommer in i en fin, rund och avslappnad trav. Jag ber honom sakta ner till skritt igen och han lyssnar, sen trav igen och han tar övergångarna lugnt och fint. Och framförallt i balans. Låter honom sen trava på och traven är helt fantastisk! 
 
Avslappnad, gungande, bakbenen sätts in under honom samtidigt som han böjer i hasen (har inte sett att han gjort detta innan, men kollade klipp från tidigare i höst/sommar och jodå, de finns där, men idag visade han väldigt tydligt!!). Han gick i sån grym balans i hela kroppen och så jäkla lugn. Han är lugn när han känner att han har kontroll, och det gjorde mig gråtfärdig att även om vi var ute på en åker, i blåsten, på ganska ojämnt underlag och han är överladdad, så kände han att han kunde lita på sin kropp och lösa de jag bad om. 
 
Helt sjukt att allt arbete vi har lagt ner på att komma hit, nu börjar visa och ge resultat. Känner massor när jag rider, men det är främst från marken jag ser vilken otrolig skillnad det är! Gick faktiskt lite över gränsen och frågade om han ville fatta galopp (bad väldigt lugnt och försiktigt), och han tog fattningen helt okej och kom in i en galopp jag aldrig har sett på honom innan. Lugn, rytmisk, rund och man såg sååå tydligt att hela kroppen var med, och han kände sig bekväm och stabil, han höll samma tempo osv. Då bölade jag lite faktiskt. 
 
Som skrivet, helt sjukt att man kan börja ana resultat på allting. Det tar tid att bygga om och bygga upp och det är lite trist (jo) och energikrävande, men det är så värt det. Allt jag har fått lära mig under denna rehabiliteringstiden är ovärderlig. Tror att Leikan också tycker att det har varit intressant, han har lärt känna sin kropp på ett helt nytt sätt! 
 
Så det blev ingen direkt rastning av en kanonkula som jag trodde, utan ett riktigt good-feeling-pass med härliga rytmer, go energi och uppvisning av hur läget faktiskt är. Är oerhört stolt över denna svarta. Han inspirerar mig oerhört mycket och jag är väldigt privilegierad som får jobba med honom.
 
 
 
 
 
 
När man börjar filma så tappar man så mycket känsla, men man kan väl ändå ana vad som sker under dessa små bilder. Man kan nästan se på bilderna hur lugn han är, han har (kropps)kontroll liksom. Ser fram emot att få förhoppningsvis börja galoppera och lägga in tölt efter nyår. Hoppas hoppas hoppas!
Bettinas islandshäst

Ah, så härligt!

Svar: Det är underbart! Tack för att du hejar på :)
Mimmi Blomberg