Back on track

Så, från att ha gått till att ha en ridhäst till ingen ridhäst, till att nu ha två ridhästar är ganska trevligt faktiskt! Även om Leikan endast ska skrittas fram över, så räknar jag honom som ridhäst ändå. Man ska inte underskatta "bara skrittas", finns massor med stärkande saker man kan göra i skritt! 
 
Jag hade tänkt att vänta med att sitta upp på honom tills dess att han har fått på sig skor, men icke att jag kunde hålla mig!! Så det blev en sväng på en mjuk skogsväg. 
 
Erkänner att jag var lite nervös precis innan jag skulle sitta upp. Liksom, han har inte blivit riden på över ett år. Tänk om han blir helt galen (bocka? skenar?)? Men inte. Det är bara mina hjärnspöken som skräms, för han stod stilla när jag satt upp och började gå på precis som vanligt när jag bad honom. Och känslan när jag satt där var underbar. Precis som om jag inte har haft något uppehåll från att rida honom. Att sitta på honom är hemma. Efter bara ett par hundra meter så började han frusta gång på gång och med spetsade öron traskade han in på skogsvägen.
 
 
När vi kom ut på asfaltsvägen så satt jag av och ledde honom resten av vägen hem. Han sliter så förbannat på hovarna, så man får göra de man kan för att spara på dom. Men snacka om att han var nöjd!
 
Sadel har han haft på sig några gånger under detta året, så han brydde sig väl inte speciellt mycket om vad som skulle hända förrän jag la tyglarna över halsen och tränsade honom och satte på mig ridhjälmen. Då såg jag att det tändes något i hans ögon och han blev lite mallig. 
 
Underbar känsla!

Ett par bitar med Sigga

Nu har jag ridit Sigga lite mer och bitarna börjar falla på plats om vad vi ska träna vidare på och fokusera på. 
 
° Skritta ordentligt
Med detta menar jag att vi ska bygga upp en bra och ren skritt, så att det finns en bra grund att påbörja tölten från. Samt att en ordentlig skritt är a och o för att bygga upp och bygga om kroppen. Efter bara ett par pass så har hon börjat förstå vad det är jag vill ha, så den kommer fram mer och mer, i och med att hon börjar slappna av också.
 
° Slappna av & hitta balans
Låta henne få hitta de läget där hon känner sig starkast och tryggast, och bygga därifrån. I alla gångarter. Hon är en liten spännis, så det är viktigt att låta henne hitta rätt först.
 
° Separera de nuvarande gångarterna 
Hon slarvar gärna mellan skritt och trav (nosar lite åt tölten också), och ibland blir jag lite fundersam på vad hon håller på med. Så att sära på grundgångarterna så att de finns olika lägen och växlar där. Så det inte blir för rörigt innan tölten läggs till på allvar. När hon väl går i ren trav, skritt och galopp så är hon underbar! (vem har sagt att de är enkelt med Islandshäst?)
 
° Lära känna alla 4 ben
Har man fyra ben så är det svårt att hålla reda på alla, och ibland så kan man glömma ett eller två. Att påminna om att använda alla fyra ben genom att gå mycket i skogen, över bommar och så vidare. Att lyfta på frambenen och trampa in med bakbenen.
 
° Bli kompisar
Det känns som att vi är på god väg på denna biten! Hon möter mig i hagen när jag kommer, det är ganska mysigt. Men ska förståss fortsätta att jobba på att vinna de där förtroendet ordentligt.
 
De är de första bitarna som jag ska jobba med denna veckan, och så får vi se hur det blir. Eventuellt så fortsätter vi om det är någon bit som fattas nästa vecka, såklart. Och det är väldigt basic grejer som jag radat upp. Men man måste börja någonstans och det är oerhört viktiga delar. Eftersom hon dessutom har några kilon för mycket så tycker jag att det är ganska tokigt att kräva för mycket av henne ändå. Det är svårt att trampa in ordentligt under sig med bakbenen om man har en liten mage ivägen :)
 
Men hon är en kämpe! Hon gör de hon blir tillsagd och försöker förstå! Och jag försöker få det kanske lite tråkiga och hårda jobbet att vara roligt. Så varvar passen med att vara ute på grusvägarna och på ridbanan. Än så länge är hon positiv!
 
 

Välkommen Sigga!

Förutom de roliga beskedet jag fick om Leikan igår, så hände en annan rolig sak!
 
I söndags var jag och provred 2 hästar som jag gillar skarpt, och till att börja med så ska en av dom komma till Långasjö för att tränas ett tag. Och igår kom första trollet; Sigga!
 
Jag har fått förtroendet att rida och träna denna lilla madam ett par veckor (till att börja med!). Hon ska byggas om på nytt, gå ner ett par kilo och vi ska försöka hitta lite ren tölt. Hon är 8 år, och är en glad, väldigt snäll och pigg tjej! Hon kom in i hagen och satte Leikan på plats direkt. Och föll pladask för Esprit som hon följer efter hela tiden nu.... :)
 
 
Nu får ni hålla koll på vem som är vem, för nu är det två svartingar!
 
Hon fick sitt första pass idag, i lina och med equiband. Eftersom vi inte känner varann och hon kom igår, så tänkte jag vara schysst. Även om det kan vara ganska jobbigt med equibandet om man inte är van. Lite okoncentrerad till å börja med men ändå lugn och lyssnade när jag bad henne om något. Hon travade på fint och mot slutet så började hon sänka huvudet och hitta de där gunget i steget som jag är ute efter. Bakbenen trampade på bra i skritten de sista varven och huvudet ville längre och längre ner. Hon fick gå över lite bommar med för att bli lite påmind om att hon faktiskt har fyra ben! 
 
Nu får hon gå och lulla i hagen några dagar och göra sig hemmastadd då jag ska åka iväg ett par dagar. Det ska bli kul att komma igång ordentligt med henne! Det är en väldigt trevlig tjej och jag lovar att berätta mer så fort jag kan :)