Lära miniponnyn kommandon? Jodå de kan gå

Den lilla miniponnyn går mestadels bara i hagen och äter, växer, myser och leker. Men då och då får hon följa med ut på promenad. Hon kommer att bli två nästa år så det är verkligen ingen brådska med att träna henne.
 
Men nu har jag faktiskt tänkt börja att lära in lite enkla kommandon från marken. Så som; att börja gå, sakta ner, stanna, trava. (smackningar, hooooo, ptrrooo och sssssss). Hon är ju helt orörd sen innan, har bara blivit lärd att bli ledd från hagen till stallet. Så de här med att gå jämte och be henne börja trava(eller bara öka farten lite) genom att smacka begriper hon inte alls. Att springa på och dra henne med sig är jag lite emot. Har testat att smacka och lägga till ett spö men då har hon bara stannat och tittat på mig med en blick som säger; "vad tror du att du håller på med?!!". Som den dam hon är... Likaså om kompisen travar iväg före henne så travar hon inte heller. 
 
Så nu har vi testat de här magiska med energier och kroppsspråk på allvar, och när vi båda är koncentrerade. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte gett henne en ärlig chans med dessa verktyg ännu, då hon bara har varit med när jag inte har haft möjlighet att testa mig fram mer än med de andra sätten. Att leka fram saker brukar vara enklare.
 
Hon är absolut inte lika utåt och tillmötesgående som Leikan är (han kan man leka fram de mesta ur genom att bara öka energin och en godisbit), men efter lite funderingar och testande så hittade jag en position som fick henne att tänka framåt. Rörelser som hon nappade på och ökade, samtidigt som jag uttalade ljudet till kommandot som jag vill använda sen. 
 
Alltså känslan att vara flera meter bort men ändå kunna påverka denna lilla ponny. Oslagbart. Det är sjukt roligt att få jobba med olika hästar på de här viset, att få läsa av och få lösa situationen på egen hand. Alla gånger jag har testat så har det fungerat, det gäller bara att ha tungan rätt i mun och ta det lugnt!
 
Höll givetvis inte på att traggla detta hur länge som helst, kanske 5 minuter och massvis med beröm och godis. Det ska vara roligt att träna! Likaså så är det inget vi kommer att göra varje dag, kanske bara någon gång i veckan. Man ska skynda långsamt när de är så unga. Vi får väl se vad de blir av denna lilla donna. Hon börjar bli riktigt lurvig nu.