Innevecka i Luleå

Nu är det sista kvällen i Luleå, för denna gången. Jag har testat olika boenden alla gångerna jag har varit här nu. Och jag gillar skarpt de stället vi bor på nu, en camping som har vinterboende i deras stugor för studenter och turister. Så vi bor nära havet och har höga tallar runt omkring, sån där typisk campingmiljö. Jättemysigt. Det är jag, Sonja och Elin som bor tillsammans och det har fungerat jättebra. Efter skolan har vi handlat, pluggat, lagat mat och det har varit trevligt! 
 
Det är snö och kallt, blandat med sol och slask på sina ställen. Det är sjukt vackert på sina ställen, medan på andra ställen är det hemskt! Det är så märkligt att jag lämnade vår och 15+ hemma och här är det fortfarande vinter! Jätte konstigt att det ens är samma land :)
 
 
 
Den här veckan har vi blivit introducerade i Strälningsläran (fysik kan man säga) ordentligt och jag trodde att det skulle bli svårt och riktigt tungt. Men läraren är grym och han liksom peppar och håller oss på tårna hela tiden, så det kommer att bli jäkligt intressant. Ta till exempel den tanken han gav oss:
 
Allt levande och icke levande är ju uppbygda av atomer. En atom består av atomkärnan (protoner och neutroner) och sen elektroner som "snurrar runt". Det som finns emellan kärnan och elektronerna är vakum (alltså ingenting!). Och om vi då består av atomer... då består vi till stor del av: ingenting
(Detta berättade han efter att han hade dragit en jämförelse om man förstorade upp elektronens bana runt atomen till Globen, då skulle atomkärnan varit som en ärta. Och då är ju elektronerna mindre än kärnan....). Sjukt va? En riktig hjärnskrynklare!
 
Förutom Strålningslära så har vi haft olika labrationer och övningar som att repetera att ta manuellt blodtryck, lyssna på pulsen med doppler. Vi har fått göra en stimulering med en docka som man kan prata med, räkna andetag på, ta pulsen på, sätta kanyler på och så vidare. Så vi fick olika patienfall, så vi skulle vårda och ta hand om denna stackaren som fick förklara hur den kände sig (en lärare satt i ett annat rum och pratade genom en mikrofon), det var spännande. Och så har vi för första gången fått se röntgenbilder där vi ska kunna tyda landmärken i anatomin, väldigt spännande!
 
I morgon åker vi hem och jag längtar hem till mina pojkar! Fagur hade ju fått en ordentlig spark på halsen dagen innan jag åkte iväg, så hoppas att det har blivit bättre! Och den där svarta... Hoppas att han har varit hyfsat lugn :)