Sadlarna då

Svar på lite funderingar från Ida! :)
 
Du har ju inte skrivit något om din Taur Gaiter?! Supernyfiken på den!
De senaste sadeltillskottet blev en Taur Gaiter II, dvs en bomlös sadel från Taur.se! Jag är jätte nöjd med den här sadeln. Den ligger jätte bra på båda hästarna (som för övrigt är helt olika) och den är jätte skön. Bästa priset på marknaden också på bomlösa sadlar, så bara där är det att rekommendera!
 
Jag har varit i kontakt med Taur väldigt mycket i mitt sadelletande och känner stort förtroende för dom. Och efter fiaskot med Karlslund-sadeln så har jag varit mycket på min vakt när de kommer till sadlar. Jag ville ha en bomlös till att börja med, eftersom det är det Leikan trivs bäst med. Sen om det är bäst i längden är en annan femma, men just nu, blev det så. 
 
Lädret är fint, och de har ett spindelnät-liknande mönster på kåpan (har inte bestämt mig om jag gillar de eller inte än, hihi) som är en kul detalj. Jag har med svart tråd, så det syns inte så mycket. Men den finns ju i flera olika färger på detaljerna och även lädret på sadlarna! Jag fegade och tog en helt svart... :)
 
 
Den är enkelkåpad (men de går att sätta stygläderna under den!) och knästöden är mjuka och följsamma, likaså sätet är väldigt mjukt och bekvämt. Ibland kunde jag få känslan att jag satt "fast" i Tönn gelen, som jag hade innan, men får inte alls den känslan i denna! Känner mig mycket friare men har ändå bra stöd när lilla fläck skjuter iväg i ett språng, eller när Leikan studsar upp och ner av iver. 
 
Många säger att deras bomlösa sadlar inte ligger stilla. Och jag vet inte riktigt hur dom gör med sina, för både denna och Tönnen ligger helt still på båda. Både med och utan gelpadd. Ibland rör sig schabraket något. Men sadeln ligger där jag lägger den, vilket jag tycker är viktigt! 
 
Varför bytte du Tönn Gel mot den?
Svaret är enkelt, att jag fick för mig att jag skulle köpa Karlslund sadeln och behövde ekonomisk hjälp. Vilket jag ångrade så mycket i efterhand. Från å med nu ska jag alltid ha en bomlös hängandes i sadelkammaren. Älskade Tönn gelen! Men trodde att Karlslunden skulle vara bättre.....
 
 
Hur skiljer de sig mot varann tycker du? (Tönn Gel och Taur Gaiter)
Den där känslan av att man sitter "fast" är inte lika tydlig i Taurs, vilket jag gillar. Annars är det inte så farligt mycket skillnad mer än priset. Taurs är kanske snäppet snyggare (om nu en bomlös sadel kan vara snygg, hihi). 
 
Har läst någonstans också att Taurs har större anlägningsyta än de andra bomlösa. Och de är ju väldigt trevligt! 
 
Även att jag upplevde att Tönn Gelen behövde man ha en padd som höjde sadeln fram för att den inte skulle trycka på manken. Jag har ingen padd idag. Men de beror kanske på vad man har för häst också? Har oftast ingen padd på någon av hästarna. Och inte heller någon särskild sadelgjord, bara vanliga lädergjordar.
 
Leikan posar med bägger sadlarna, överst med Taur Gaiter och den under med Tönnen. 
 
Och så skulle jag slänga in lite ord om Maxflex Fína också!
Och ja, jag saknar den! Ångrar att jag sålde den också. Men har man inte ekonomin att ha två sadlar så har man inte. Sålde den endast för att ha råd att byta sadel, eftersom jag fick en sådan otrolig aha-upplevelse med en bomlös och att de va under Leikans tuffaste tid. Den avslappnade hästen han blev med den bomlösa är helt sjuk, jag blir lika förvånad varje gång jag tänker på det. 
 
 
Fínan hade lite kortare kåpor och dessutom dubbelkåpad, vilket jag kan sakna lite. Ett flat säte med bra stöd i knäna. Också samma känsla där, att man är rörlig men att man har stöd när de behövs! En otroligt fin och vacker sadel, bör provas tycker jag! Kommer ni över någon så prova! Känn och kläm!
 
Planen är att köpa en bomsadel också i framtiden. Tror på att byta lite emellanåt. Men nu får vi nöja oss med den vi har, har möjlighet att låna en bomsadel när det behövs. Är sugen på ännu en sadel från Taur...... 
 
 
Hur eller hur, om vi ska gå tillbaka till Taur Gaiter. 
De sista gångerna jag sadlade med Karlslunden så la Leikan öronen bakåt när jag kom med den och la den på honom. Nu vänder han på huvudet, snussar på sadeln och sen är helt oberörd. Tycker att de säger de allra mesta om vad han tycker!

Fagur & Esprit

 
 
 
 
 
 
 
 
Fagur går ihop med Flisans D-ponny just nu. Esprit har varit utlånad på foder i ett år, men kom för några veckor sen tillbaka till oss! Han har varit väldigt mobbad av Islänningarna när han stod här innan, och Leikan är fortfarande inte helt schyst mot Fagur. Så vi släppte ihop de där två, och dom blev kompisar! Så får vi se hur de går när de släpps ihop med de andra sen. Visst är dom goa?